Crònica XII Trobada Internacional de CdA

UNA TROBADA PLENA D’IL·LUSIÓ, CIÈNCIA I APRENENTATGE

Aquest cap de setmana 7 i 8 de juny s’ha dut a terme la XII Trobada Internacional de Comunitats d’Aprenentatge a la ciutat de València. S’han reunit més de 500 persones provinents de tot l’Estat Espanyol i d’altres països de diferents continents. Persones  lliures, voluntàries, famílies, professionals que participen en actuacions educatives d’èxit, que investiguen, que es volen formar per millorar la realitat de les persones i membres de les nombroses xarxes provincials, autonòmiques i internacionals de comunitats educatives amb molta il·lusió de compartir coneixements. Totes elles gent amb voluntat de construir una educació basada en ciència i transformació social.

El divendres de vesprada va iniciar la Trobada amb diverses Tertúlies Dialògiques ubicades a llocs emblemàtics i representatius de la ciutat. Vam compartir reflexions amb arguments de validesa sobre obres de referència de diversos camps del coneixement mitjançant diàlegs igualitaris, contribuint a la construcció de  la bellesa de la ciència.

La jornada del dissabte 8 de juny,  va estar repleta de sessions de diversa índole, tant la inaugural sobre  ciència  i impacte d’èxit educatiu,  panels de gent experta sobre comunitat, empoderament i ciència, com tallers simultanis d’històries reals sobre Actuacions Educatives d’Èxit (AEE), i relats comunicatius al voltant de principis dialògics AEEs i impacte social. Per finalitzar es va debatre sobre com continuar les trobades per al 2025 i va donar lloc la cloenda amb una conferència sobre la comunitat en contra de l’abús infantil.

La inauguració ha estat protagonitzada per autoritats de diversa índole del món de l’educació. En primer lloc Na Julia Climent Monzó regidora i tercera tinent alcaldessa de l’Ajuntament de València, Vicente Marchante Villanueva dedicat a la inspecció general de la Conselleria d’Educació, Rosa Valls com a membre del consell assessor de Comunitats d’Aprenentatge (CdA), Alberto Gilsanz Mir actualment a la direcció pedagògica de les escoles San José, i Magda Camps com a presidenta de l’associacició Iris AEBE. Les seues intervencions han estat dedicades a valorar les diferents actuacions d’èxit dutes a terme  a la ciutat, així com la importància de l’elaboració d’iniciatives educatives basades en evidències científiques d’impacte social i la creació de xarxes transformadores de CdA. 

La conferència inaugural “Ciència i impacte en l’èxit educatiu de la comunitat”, amb la Dra. Carme García Yeste. Aquesta sessió va posar de manifest el compromís professional i personal que adquirixen les persones que participen en totes les escoles que duen a terme el projecte  de Comunitats d’Aprenentatge. Tanmateix, va exposar com d’important és protegir-se de les propostes que no estan fonamentades en evidències científiques que no milloren les realitats educatives i apostar per identificar i  incorporar aquelles que sí tenen evidències d’impacte social. El recent estrenat projecte REVERS-ED, conduït per Ramon Flecha seguira investigant en profunditat sobre la cocreació i l’impacte social de les actuacions educatives d’èxit que persegueixen el millor resultat acadèmic per a tots i totes.

A continuació va esdevindre el primer panell anomenat: Contribuint a la millora de la comunitat mitjançant l’apoderament científic. Va estar iniciat per la Dra. Silvia Molina que va destacar la importància de programes basats amb evidències científiques i amb perspectiva comunitària per millorar la realitat de l’alumnat, les famílies i tot el personal treballador de la comunitat educativa. Fent una mirada per pujar les expectatives cap a l’alumnat amb diversitat funcional i les seues famíles també va destacar que aquestes premises augmenten la seguretat i la construcció d’espais lliures de violència. Per altra banda, Shiza Khaqan va remarcar la transferència amb rigor científic de projectes fonamentats amb investigacions per poder obtindre els màxims resultats a diferents parts del món, com és l’exemple de les tertúlies literàries dialògiques (TLD) a Lahore (Pakistan). En tercer lloc, la Dra. Eugenia Allotey va relatar com les tertúlies literàries dialògiques aplicadees a Ghana van produir èxit i transformació, en termes de poder participar des de la llibertat, l’aprenentatge i l’autoconfiança mitjançant la creació d’espais segurs amb els 7 principis de l’aprenentatge dialògic. Just després, Carmen Patricia Castella Huete també parlà de les TDL, en aquesta ocasió dutes a terme a Nicaragua i Costa Rica on alumnat i famílies han obtingut una millora transformadora en aprenentatges instrumentals, competència lingüística i millora de la convivència. Aquesta secció la conclosa la Dra. Esther Roca qui ha explicat tot l’argumentari rigorós i evidenciat de com és d’important empoderar a la comunitat educativa mitjançant evidències d’impacte social i allunyant-nos dels falsos científics i investigacions no fonametades que no han transformat cap realitat.

Per la vesprada es va caracteritzar per ser un espai de compartir experiències d’històries d’èxit en l’aplicació de les Actuacions Educatives d’Èxit (AEE), com relats comunicatius de persones sobre l’impacte social i els principis de l’aprenentatge dialògic i AEE provinents de nombrosos centres educatius i xarxes d’arreu de l’Estat espanyol i internacional. Van vindre experiències de les xarxes de comunitats d’aprenentatge de Catalunya, Andalusia, Asturies, Comunitat Valenciana, i moltes més. Algunes conclusions que es van compartir són: com amb la participació de les famílies es transmet  la importància de l’educació als xiquets i xiquetes, conéixer propostes concretes de com millora la convivència  a través d’espais lliures de violència, de la importància de compartir amb les persones que ens cuiden i no amb les que exerceixen violència,  de com la salut mental pot millorar amb la participació a les tertúlies dialògiques a les comunitats, d’’exemples i processos de transformacions en comunitats d’aprenentatge, de coordinacions amb les diferents instituciones, i un llarg etcètera ple d’il·lusió i millores socials.

Per finalitzar la jornada, la conferència de clausura va estar centrada en experiències i mecanismes que prevenen i superen l’abús sexual en menors a instituciones, centres educatius i comunitats de la ma  de la Dra. Cristina Pulido de la Universitat Autònoma de Barcelona. Cal remarcar la comunitat conscienciada, organitzada deemocràticament i formada com a factor de protecció per  a la infància en les realitats educatives.

Per a conéixer més informació de la trobada prem ací

Ja coneixes la Declaració de la XII Trobada Internacional de Comunitats d’Aprenentatge? Fes clic ací

Inauguració de la cloenda del seminari A Muscles de Gegants a ma de Marta Murciano, Regidora de Cultura d' Alaquàs en els espais del Castell del municipi. Gràcies!!! ✨
#jornadafinalTPDvlc24

Empezamos con la conferencia inicial de @SandraRPRP de la mano del aprendizaje dialógico recuperando “Compartiendo Palabras” y obras posteriores y su conexión y complementariedad con las aportaciones de la neurociencia tras el debate de unos de los libros de E.Kandel.

Al @Seminario_Valen sempre estan la il.lusió i les ganes “recorde acabar la TPD i tenir ganes de continuar dialogant i reflexionant com portar les evidències per millorar la Educació valenciana”@Martamuciano @SomAlaquas

Comença la Inauguració de l'última sessió de curs del @Seminari_Valen
amb @Martamuciano , Regidora Delegada Genèrica de l'àrea de Cultura, Patrimoni i Participació Ciutadana, en un lloc meravellós com és El castell @SomAlaquas

Load More