II fòrum comunitari de ciència i educació #ESPAI_IRIS20

El dissabte 25 de gener es va celebrar a València l’Espai Iris 2020, el segon fòrum comunitari de ciència i educació organitzat per Iris, Associació per l’Educació Basada en Evidències.

Tot preparat per a una jornada única!

Professorat, familiars d’alumnat, estudiants d’universitat, … Unes 150 persones van acudir a l’acte, que va començar amb la ponència de la doctora Sílvia Molina. Vam poder accedir a les evidències científiques sobre les accions que estan superant barreres i dificultats en la inclusió educativa, i vam gaudir d’una ocasió única per a dialogar de manera igualitària en un ambient molt divers.

La jornada va començar amb una presentació de la nostra associació, en la qual vam recordar els objectius d’Iris i la finalitat de l’esdeveniment:

Jus i Magda, presidència d’Iris AEBE

La prioritat d’Iris, Associació per l’Educació Basada en Evidències, és promoure les accions que han provat millorar l’educació de totes i de tots. #ESPAI_IRIS20 és un espai de diàleg igualitari enfocat a la transformació educativa i social per a tot l’alumnat.

La ponència de Sílvia Molina ens va donar claus sobre com s’estan superant les dificultats a més i més centres educatius. Les actuacions educatives d’èxit (AEE) tenen un impacte en l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, però sobretot en les barreres del seu entorn i en tota la comunitat educativa.

Dra. Silvia Molina

El professorat se n’adona que basant la seua pràctica educativa en evidències científiques genera millors resultats d’aprenentatge. Aquestes ferramentes li donen sentit al seu dia a dia perquè l’alumnat està progressant; eixe professorat assumeix nous reptes gràcies a la seguretat de tindre resultats.

Com a resultat, l’alumnat que té més dificultats pertany al grup classe, aprèn molt més del que s’esperava, augmenten les expectatives de si mateixos i de les altres persones sobre ells i elles. Així, vam conéixer el cas d’una alumna que no sabia llegir, però en grups interactius va poder demostrar que era molt bona en els problemes de lògica matemàtica. Per què? Perquè tenia companys que podien llegir-li els enunciats. “Són les capacitats de tots i totes les que ens permeten aprendre més.”

Dra. Silvia Molina

Els entorns interactius d’aprenentatge afavoreixen i incrementen l’aprenentatge d’alumnat amb NEE.

D’esta manera, no hem de triar entre desenvolupament emocional i cognitiu, sinó que estem incidint en ambdós.

Claus: participació de les famílies, lectura compartida i dialògica per a millorar l’aprenentatge instrumental i la competència social.

Sílvia ens va parlar dels grups interactius, una forma d’organitzar l’aula que promou les interaccions, en quantitat i qualitat, entre l’alumnat i amb altres persones de la comunitat. “Hem d’assegurar que les activitats no són tancades i de resposta única, sinó que l’alumnat puga accedir-hi de diferents maneres. També hem de garantir que la participació del voluntariat a les aules està enfocada a l’augment de les interaccions a l’equip, de manera que progressivament seran els propis companys i companyes els qui s’ajuden mútuament”.

L’aprenentatge per observació i imitació és un recurs molt valuós per a l’alumnat amb dificultats. Per això és important que participen en les mateixes activitats, amb els mateixos materials, mateixos llibres de lectura a les tertúlies, etc.

Raquel Andrés, directora general d’inclusió educativa, i Magda Camps

Raquel Andrés, Directora General d’Inclusió Educativa va manifestar el seu suport a tots els centres educatius que apliquen actuacions educatives d’èxit, és a dir, accions que garantisquen una millora dels resultats en aprenentatges, valors, relacions socials i convivència, ja que són aspectes clau per al futur de tot l’alumnat.

Necessitem aplicar actuacions que garantisquen la millora de resultats. És imprescindible avaluar els resultats de les pràctiques que apliquem als centres educatius.

Vam escoltar a Pilar Martínez, de l’associació Plena Inclusión, qui va contar-nos les dificultats i el dur treball que han estat fent per tal d’ajudar a milers de famílies d’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu des de fa dècades. La nostra societat ha avançat molt, però encara queda un llarg camí fins que tinguem un 100% d’inclusió. Pilar va esmentar el projecte Comunitats d’Aprenentatge com a exemple d’acció cap a la inclusió que està obtenint resultats en països de tot el món. També va destacar la importància de crear xarxes de suport a les escoles, ja que “cap família hauria de sentir-se a soles en un centre ordinari”.

“La educación inclusiva es un derecho, no una opción. Las administraciones deben cumplir los acuerdos internacionales en materia de inclusión.”

Pilar Martínez i Paco Escolano

A la taula mixta, Paco Escolano, de l’IES Veles e Vents (Gandia) va relatar com el seu centre ha transformat les dificultats en possibilitats: “ha sigut un privilegi per al professorat de secundària vore com l’alumnat que té més barreres comença a tindre molt bons resultats”.

“Cada vegada hi ha més moviment, no us podeu imaginar, en centres de secundària que s’interessen per com estem treballant de manera inclusiva mitjançant les actuacions educatives d’èxit. L’impacte està ahí.”

Al final de la taula d’experiències, vam tindre el privilegi d’escoltar el relat de dos alumnes del centre específic Virgen de la Esperanza (Cheste).

“Necesitamos una escuela que crea que podemos superarnos. Que confíe en nuestras posibilidades”

Van donar testimoni dels resultats d’implementar actuacions basades en evidències cièntifiques, incloent la millora de la convivència. Digueren que tenen unes mestres que confien en elles, que poden aprendre molt i a més també senten el recolzament de les seues companyes a l’hora de realitzar activitats curriculars.

“¿No pensáis que todas las personas somos inteligentes y podemos tener dificultades en algún momento? Queremos una escuela solidaria, donde haya espacios en que podamos hablar y respetar las opiniones de otras personas.”

Se senten amb confiança de poder fer i relacionar-se, segures que cap persona els farà bullying ni els tractarà malament, perquè les mestres i els companys estan atents i atentes. En la seua escola “triumfen” les tertúlies i els grups interactius, les assemblees de delegades i delegats i els moments que tenen per a parlar: després del pati, després de dinar… “En el club de valientes nos damos cuenta de que no tenemos que permitir que nadie nos haga daño”.

“En mi anterior colegio sufría bullying. En este colegio se preocupan por mí. Somos una piña. Lo que más me hace aprender es el apoyo de mis compañeros de clase, de las profesoras, que nos dicen que podemos.”

Taula mixta i diàleg obert

Finalment, es va obrir un torn de paraula durant el qual diferents persones del públic van compartir inquietuds, dubtes, testimonis, experiències i molt més. Es va crear un ambient de diàleg igualitari entre investigació, política, educació i ciutadania difícil de superar, però… estem desitjant organitzar el III Espai Iris!

Segueix-nos a les xarxes per no perdre detall! Estem a Twitter i Facebook!

Un gran banco de información y recursos para familias, alumnado y docentes que abogan por poner la empatía, la solidaridad y el bien común en el centro

Más de 70 personas compartiendo las evidencias científicas de impacto social en educ; el impacto de la creación de @IrisAEBE @GrupDones y @GrupTagoreHeD; las comisiones del curso pasado y, soñando mejorar la educación valenciana gracias a la ciencia y a la ilusión 🤩

@R_Flecha El artículo contribuye a visibilizar y abrir dialogo sobre qué es Pedagogía Crítica y que no lo es y no caer en confusiones de la Pedagogía que no ha dado mejoras, sino todo lo contrario, como las de este encuentro:

Quienes han citado como referentes de la pedagogía crítica a Boaventura de Sousa Santos y otros autores que nunca han mejorado los resultados en ninguna escuela perjudican muchísimo el nombre de la pedagogía crítica que tanto mejora la educación.

Load More